Banda La Primitiva

Banda de Música “La Primitiva” de l´Associació d´Amics de la Música. Callosa d´en Sarrià

Callosa d´en Sarrià sempre ha sigut un poble amb gran tradició musical, hi ha constància de l´existència d´una Banda de Música a finals del segle passat (1880 aproximadament). Posteriorment, per desavinences entre els seus components es dividix en dos bandes denominades ´La música Vella´ i ´La música Nova´. Estes dos bandes de música van durar pocs anys, perquè l´any 1936 només quedava una. L´any 1939, l´Ajuntament organitza la Banda de Música i en l´any 1940 se li dóna el nom de Banda de Música ´LA PRIMITIVA´, tingué com a president D. José Puigcerver i com a Director D. Gaspar Galiana fins a l´any 1949 que va haver de deixar la direcció per haver d´anar a l´estranger. A partir d´eixa data la Banda va passar per moltes dificultats, ja que no hi havia director i per tant no hi havia educands; depenia econòmicament de l´Ajuntament que pagava el director i donava una gratificació als músics per l´actuació en els actes oficials. Es van buscar diversos directors, però prompte deixaven la direcció (José Torregrosa, Vicente Valls, José Puigcerver).

L´any 1954 va desaparéixer la Banda de Música, però es va mantindre fins a l´any 1963. A causa de la falta d´ajuda econòmica i moral, este any, va desaparéixer definitivament; el seu director era D. Salvador Sanchis.

L´any 1979 a instàncies de la Regidoria de Cultura de l´Ajuntament, es reunix a tots els que havien sigut músics per a formar una Banda de Música. Fruit d´eixa reunió, a primers de 1980 es forma l´actual ASSOCIACIÓ d´AMICS DE LA MÚSICA DE CALLOSA d´EN SARRIÀ dins de la qual es forma la Banda de Música ´LA PRIMITIVA´ (Recuperant el nom antic), que va actuar per primera vegada en les Festes Patronals d´eixe mateix any. L´any 1980 en formar-se la Banda de Música, es fa càrrec d´esta D. Francisco Calvo Mas, sent substituït per D. José Seguí Pérez fins a la seua defunció; després D. José Sotorres Talens i D. José Manuel Vicedo Castelló que cessa al novembre de 1984. El 20 de desembre de 1984 pren la direcció D. José Vte. Asensi Seva fins a abril de 2000. Després va seguir com a director D. Rafael M. Garrigós Garcia fins a juliol de 2006. En l´actualitat el director és el callosí D. Juan Salvador Berenguer Doménech.

El 7 de Gener de 1987 va actuar a la Ciutat del Vaticà en l´audiència de La seua Santedat el Papa, sent la primera Banda de Música que actuava en una audiència del Papa i al Juny de 1998 en el programa Nova Gent de TVE.

Participa en Festivals de Bandes de Música i Certàmens i aconsegueix diversos premis:

Any 1986 Segon premi en el Concurs de Pasdobles “Fogueres de Sant Joan” a Alacant;

Any 1986 Primer premi en el Certamen Regional de Bandes de Música CIUTAT DE SEGORBE (Castelló)

Any 1987Segon premi en el XVI Certamen Provincial d´Alacant en 3a Secció;

Any 1989 Tercer premi en el XVIII Certamen Provincial d´Alacant en 2a Secció;

Any 1990 Segon premi en el XIX Certamen Provincial d´Alacant en 2a Secció;

Any 1992 Segon premi en el XXI Certamen Provincial d´Alacant en 2a Secció;

Any 2003 Primer premi en el Primer Certamen Nacional de Bandes de Música d´Almàssera (València);

Any 2005 Segon premi en el XXXIV Certamen Provincial d´Alacant en 3a Secció;

A l´Abril de 1998 la Banda de Música va gravar un C.D. de música festera titulat ´L´ARRANCÀ´.»

El dia 6 d´abril de 2002 actua en la Sala Iturbi del Palau de la Música de València, participant en el cicle de concerts de Bandes de Música que s´oferix en el Palau. Aquest concert es retransmet en RNE i Canal 9 Ràdio, la gravació va servir per a editar el segon Disc Compacte de la seua discografia.»

Al Juliol de 2002, viatja a Itàlia per a realitzar tres concerts en la zona de la Toscana Italiana i, al Gener de 2007 i 2008, viatja a Pamplona en companyia de la Fila Navarros de Callosa d´en Sarrià, invitats pel Govern de Navarra, per a participar en la Cavalcada de Reis de la ciutat de Pamplona.

A l´octubre de 2007 participa en la inauguració del Teatre de la Universitat Laboral de Gijón (Asturias), amb un espectacle piro-musical del compositor valencià Llorenç Barber i al mes de juliol realitza un concert de musicals al costat de la soprano Astrid Kronn

L´any 2.010 celebra el 30 aniversari amb un Concert Extraordinari al Palau de la Música de Valéncia i amb la edició del seu tercer Disc Compacte:“Callosins Tots a una Veu: Visca la Mare de Déu !”.

Actualment el nombre de components de la Banda de Música ´La Primitiva´ és de 76, tots ells formats en l´Escola de Música i Dansa ´José Seguí´ de l´AAM.