LA “ASSOCIACIÓ AMICS DE LA MUSICA”
 

Una amistat amb la música és el que cerca la gent que pertany a aquesta associació.

Des de la seua formació en el 1980, la "Associació Amics de la Música" (A.A. m.) es va concebre com una entitat oberta per a tots els quals es volgueren acostar-se per a donar suport i participar en la difusió de la música en Callosa d´en Sarrià.

Els primers membres que van formar part d´ella van ser components de l´antiga banda de música, dissolta en 1963 per tensions amb les autoritats locals. Així es va formar la primera agrupació que pertany a aquesta associació, La Banda "Primitiva" de Callosa d´en Sarrià, recuperant així el seu antic nom.

Al llarg de la seua existència s´ha anat incorporant noves agrupacions fins al moment actual en el qual el nombre total és de set.

En l´any 1985 es crea l´Orquestra de Pols i Pua de la A.A.M.

En l´any 1987 es crea la Coral Polifónica "JUAN i GINÉS PÉREZ" de la A.A.

En l´any 1996 es crea l´Orquestra de Càmera de la A.A.M.

En l´any 1999 es crea la Banda de Música Juvenil de la A.A.M.

En l´any 2007 es crea el "Grup de Cant i Corda" de la A.A.M.

En l´any 2008 es crea la Companyia de Dansa de la A.A.M.

Dins de la "Associació d?Amics de la Música" està l´escola de Educandos que va començar en el curs 1984-85. En l´any 1994 es crea sota la tutela de l´associació, l´Escola de Música i Dansa "José Seguí".

L´A.A.M. edita la Revista "Linies i Espais" des de juny de 1994. Aquesta publicació es va concebre perquè fóra trimestral però amb els anys ha passat a ser anual.

Banda “La Primitiva”


Existeix constància d´una Banda de Música en Callosa d´en Sarriá des de finals del segle XIX. Posteriorment, per desavinences entre els seus components es divideix en dues bandes denominades "La música Vella" i "La música Nova". Aquestes dues bandes de música van durar pocs anys, doncs en l´any 1936 només quedava una.

En l´any 1939, l´Ajuntament organitza la Banda de Música i en a l´any 1940 se li dóna el nom de Banda de Música "LA PRIMITIVA", sent el seu president D. José Puigcerver i Director D. Gaspar Galiana fins a l´any 1949 que va haver de deixar l´adreça per haver de marxar a l´estranger. A partir d´aqueixa data la Banda va passar per moltes dificultats, ja que no havia director i per tant no havia educandos; depenia econòmicament de l´Ajuntament que pagava el director i donava una gratificació als músics per l´actuació en els actes oficials. Es van cercar diversos directors, però prompte deixaven l´adreça (José Torregrosa, Vicente Valls, José Puigcerver). En l´any 1954 va desaparèixer la Banda de Música, però es van mantenir la seua activitat fins a l´any 1963, que la falta d´ajuda econòmica i moral, van dur a la seua definitiva dissolució, sent el seu director D. Salvador Sanchis.

En l´any 1979 a instàncies de la Regidoria de Cultura de l´Ajuntament, es reuneix a tots els quals havien estat músics per a formar una Banda de Música. Fruit d´aqueixa reunió, a primers de 1980 es forma l´actual ASSOCIACIÓ D´AMICS DE LA MÚSICA DE CALLOSA D´EN SARRIÀ dins de la qual es forma la Banda de Música "LA PRIMITIVA" (Recuperant el nom antic), que va actuar per primera vegada en les Festes Patronals d´aqueix mateix any.

En l´any 1980 al formar-se la Banda de Música, es fa càrrec de la mateixa D. Francisco Calvo Més, sent substituït per D. José Seguí Pérez fins a la seua defunció; després D. José Sotorres Talens i D. José Manuel Vicedo Castelló que cessa al novembre de 1984. El 20 de desembre de 1984 presa l´adreça D. José Vte. Asensi Seva fins a abril de 2000. Després va seguir com director D. Rafael M. Garrigós Garcia fins a juliol de 2006. En l´actualitat és el director D. Juan Salvador Berenguer Doménech.

La Banda de Música composta per músics tots joves, ofereix concerts en diferents poblacions de la província i actua en festes de Moros i Cristians, Fogueres i Falles per tota la Comunitat Valenciana.

El 7 de Gener de 1987 va actuar en la Ciutat del Vaticà en l´audiència de La seua Santedat el Papa, sent la primera Banda de Música que actuava en una audiència del Papa.

Al juny de 1988 participa en el programa Nova Gent de T.V.E.

El 25 de Desembre de 1990 actua en el Show de Joan Monleón en Canal 9 T.V.V. juntament amb la Coral "JUAN GINÉS PÉREZ" d´aquesta Associació.

Participa en Festivals de Bandes de Música i Certàmens havent aconseguit en el:

Any 1986 Segon premi en el Concurs de Pasdobles "Fogueres de Sant Joan" a Alacant;

Any 1986 Primer premi en el Certamen Regional de Bandes de Música CIUTAT DE SOGORB (Castelló);

Any 1987 Segon premi en el XVI Certamen Provincial d´Alacant en Tercera Secció;

Any 1989 Tercer premi en el XVIII Certamen Provincial d´Alacant en Segona Secció;

Any 1990 Segon premi en el XIX Certamen Provincial d´Alacant en Segona Secció;

Any 1992 Segon premi en el XXI Certamen Provincial d´Alacant en Segona Secció;

Any 2004 Primer premi en l´I Certamen Nacional de Bandes de Música d´Almàssera (València).

Any 2005 Segon premi en el XXXIV Certamen Provincial Alacant en Tercera Secció;

A l´abril de 1998 la Banda de Música va gravar un C.D. de música festera titulat "L´ARRANCÀ"

El dia 6 d´abril de 2002 actua en la Sala Iturbi del Palau de la Música de València, participant en el cicle de concerts de Bandes de Música que s´ofereix en el Palau. Aquest concert es retransmet en RNE i Canal 9 Ràdio, servint l´enregistrament per a editar el segon Compact Disc del seu discografía.

El dissabte 6 de juliol de 2002, viatja a Itàlia per a realitzar tres concerts en la zona de la Toscana Italiana: el dia 8 de juliol a Santa Maria o Forest, el dia 9 en Calci, i el dia 10 en Terranova Bracciolini amb obres de Molina Millá, Teodoro Aparicio, Ferrer Ferrán, José Franco, Jacob de Haan, Federico Chueca i F. J. Ripoll Martins.

Al gener de 2007 i 2008, viatja a Pamplona juntament amb la Filá Navarresos de Callosa d´en Sarrià, convidats pel govern de Navarra, per a participar en la Cavalcada de Reis de la ciutat de Pamplona.

Al juliol de 2007 participa en l´acte de Presentació dels càrrecs festers, oferint un magnífic espectacle al costat del Ballet de l´Escola de Música i Dansa i la Colla de Dolçainers "El Pinyol", sent la primera vegada que s´organitza un concert de tal envergadura.

A l´octubre de 2007 participa en la inauguració de Teatre de la Universitat Laboral de Gijón (Astúries), amb un espectacle piro-musical del compositor valencià Llorenç Barber.

Orquesta de Pulso y Púa

….

Coral Polifónica “Juan y Ginés Pérez”

Orquesta de Cámara

Banda Juvenil

“Grup de Cant i Corda”

….

Compañía de Danza

…